Sisäisen startupin onnistumisen edellytykset

Harri Kiljander.png

Vieraskynä:
Harri Kiljander
Director of Customer Service Design,
Consumer Cyber Security at F-Secure


Pitäisikö kaikkien suuryritysten perustaa sisäisiä startupeja? Millä mittareilla sisäisiä startupeja pitäisi seurata? Miten saada talon sisältä kerätty tiimi motivoitumaan yhteiseen tekemiseen? Harri Kiljander on Avannon podcastin uusimman jakson vieras, jossa hän kertoo sisäisen startupin edellytyksistä ja sudenkuopista. Tärkeimmät opit Harri kiteyttää tässä blogikirjoituksessa. Harri on F-Securen tuotesuunnittelija ja sisäinen startup-yrittäjä.

Sain loppuvuonna 2012 F-Securen johtoryhmältä tehtävän tuotteistaa ja lanseerata pikavauhtia mobiilin paikannuspalvelun perheille, joille yksityisyydensuoja on tärkeää. Lisäevästys F-Securen toimitusjohtajalta oli lyhyt ja ytimekäs ”work like a startup”. Eric Riesin Lean Startup ja Geoffrey Mooren Escape Velocity kuluivat käytössä hiirenkorville, kun sisäisen kasvuyrityksen tiimiä rekrytoitiin, käyttäjäryhmän tarpeita tutkittiin, prototyyppejä rakennettiin ja korporaation sisäisiä toimintamalleja etsittiin.

F-Securen ensimmäinen sisäinen startup toi Lokki-paikannuspalvelun 1.0-version ennätysvauhdissa markkinoille. Palvelu oli kuitenkin sen verran kaukana firman muusta kuluttajatuoteportfoliosta, että vajaan vuoden päästä se päätettiin lopettaa, samalla kun hyvin toimiva tuotekehitystiimi haluttiin siirtää toisen, strategisemman tuotteen jatkokehitykseen. Lokki päätettiin päästää lentoon itsenäisenä avoimen lähdekoodin projektina, mutta siitä saadut opit ja osa tuotteen toteutusta jatkoi elämäänsä F-Securen muissa uusissa tuotelähdöissä, kuten KEY-salasanahallintasovellus ja FREEDOME VPN-sovellus.

Korporaation sisäisen oppimisen maksimoimiseksi minä ja sisäiset yrittäjäkolleegani kiteytimme Lokki-startupin ja muiden uusien lähtöjen opit F-Securen skunkworks-huoneentauluun:

1.     Rakenna sisäisestä startupista mahdollisimman itsenäinen, anna sille vastuuta ja valtaa valita sopivimmat tekijät, päättää miten se käyttää budjettinsa, luoda omat prosessinsa ja valita omat teknologiansa (maan lakien ja yrityksen arvojen puitteissa)

2.     Aseta startupille selkeät ylätason tavoitteet ja mittauspisteet sekä innostunut sponsori mielellään firman johtoryhmästä

3.     Linjaa sisäisen startupin tavoitteet riittävällä tarkkuudella yhteen sen sidosryhmien kanssa

4.     Fokus, fokus, fokus — startup-tiimille ja sen vetäjälle ei kuulu muita tehtäviä kuin startup

5.     Aseta sopivan epärealistiset aikataulut ja tavoitteet ja anna tiimille täysi valta päättää miten niihin päästään

6.     Sijoita startup-tiimi yhteiseen fyysisen tilaan firman toimistolla tai sen ulkopuolella ja aseta tiimin vetäjäksi T-mallinen* tuoteihminen (*IDEO:n Tim Brown osaa kertoa T-mallisista ihmisistä lisää)

7.     Tiimin tulee viedä tuote tai sen prototyyppi markkinoille, jotta se saa välitöntä palautetta oikeilta käyttäjiltä ja asiakkailta — ideaali asiakaspalautteen vastausaika on max 15 minuuttia, ei kolme viikkoa

8.     Minimum Viable Product, Build-Measure-Learn, KISS — mutta älä kuuntele ja usko dogmeja, vaan sovella niitä omaan kontekstiisi sopivasti

9.     Hyväksy/odota/arvosta sitä, että joku korporaatiossa pillastuu, kun sisäinen startup rikkoo ja ohittaa olemassolevia prosesseja; jos tarkoitus oli noudattaa olemassaolevia käytäntöjä, niin sitten sisäinen startup on jo alun perin väärä työkalu

10.  Aina voi ja kannattaa parantaa ja ottaa opiksi — jaa oppeja avoimesti korporaation sisällä, niin kaikki oppivat

F-Securen ja muiden suuryritysten sisäisten startupien oppeja on kerätty myös keittokirjaan, joka löytyy täältä. 

Hyvät häiriköt on podcast-sarja, jossa innostutaan, opitaan ja oivalletaan startupien ja suuryritysten yhteistyöstä kokemuksien kautta. Podcastia juontaa Avannon COO Hanne Kettunen. Kaikki Hyvät häiriköt -podcastit pääset kuuntelemaan täältä. Hyvät häiriköt löydät myös iTunesista.